Ordlista

Vad betyder orden?

Botnet

Ett nätverk av infekterade datorer som oftast utan användarens vetskap används för att skapa kraftfulla och samordnade attacker mot nya mål.

Clickjacking

En teknik som används för att sabotera eller för phishing. Du luras
att klicka på något som ser harmlöst ut på en hemsida för att exempelvis
ladda ner en skadlig mjukvara, dela med dig av information eller annat.
Och en gång för alla: nej, du har inte vunnit något. Ingen har någonsin
vunnit något. Klicka inte för att “hämta din vinst”.

Deepfake

Genom att använda avancerade metoder för artificiell intelligens och maskininlärning går det att skapa till exempel förfalskade filmer, bilder och röstmeddelanden som är oerhört svåra att skilja från verkligheten. Genom att samla bild- och röstmaterial kan en bedragare stjäla en identitet och uppträda som en släkting, en chef eller någon annan och påverka sina mål via telefon, filmade meddelanden, digitala möten, med mera. Det som för några år sedan kändes som en fantasifull intrig i en spännande film är dessvärre allt vanligare modus operandi idag. Om ett AI kan tränas till att imitera en mänsklig röst, skulle du då ifrågasätta en banköverföring som din irriterade “VD” måste få gjord omedelbart?

DoS och DDoS

Ett system eller tjänst kan slås ut genom överbelastningsattacker, så
kallad Denial of Service. Om flera avsändardatorer används i attacken
kallas den Distributed Denial of Service, DDoS. Ibland kan användarna av
de datorer som använts i attacken vara helt omedvetna om just detta.

Phishing

Samlingsnamn för olika metoder där syftet är att komma åt känsliga uppgifter genom bedrägligt beteende. Kan handla om allt från enkla e-postmeddelanden till avancerade upplägg för att imitera, dupera, utpressa och utnyttja mänskliga svagheter.

Rootkit

Rootkit är en sorts programvara, ett spökprogram, som används för att dölja intrång och virusattacker. Ett Rootkit kan modifiera andra program – exempelvis antivirusprogram. Det är svårt för en användare att själv upptäcka att man drabbats av ett Rootkit, det behövs ganska avancerad scanning.

SQL-injection

En SQL-injektion är en typ av sårbarhet där en angripare använder SQL-kod (Structured Query Language) för att manipulera en databas och få tillgång till potentiellt värdefull information. De flesta moderna webbapplikationer använder SQL för att hantera data och visa dynamiskt innehåll för läsarna.

Trojan

Trojaner är skadlig programvara som kan presenteras som praktiskt taget vad som helst. Namnet kommer från legenden om den trojanska hästen. Digitala trojaner sprids efter samma princip. En användare som försöker installera en ny app eller ett nytt program kan råka ladda ned en trojan i stället. Ute på nätet finns gott om bedrägliga webbplatser som sprider infekterade versioner av populära program och appar.

Vulnerability Management

Ingen är osårbar, men alla kan skapa ett skydd som avskräcker och förhindrar angrepp. Genom aktiv VM, Vulnerability Management, kan man upptäcka svagheter i nätverk, mjukvara och webbapplikationer och åtgärda dem innan någon kan utnyttja dem.

Worms

Worms är ett samlingsnamn för program som smygs in i din dator genom exempelvis länkar i mail eller meddelanden. Ofta är Worm-programmets syfte att kopiera sig själv för att slå ut kapaciteten i en dator eller i ett helt nätverk.